Gentofte kommunes indsatsområder
Gentofte kommune og Børnekompassets prioriteringer:
Gentofte kommune har i forlængelse af den pædagogiske læreplan defineret en række politiske indsatsområder, som alle dagtilbud er forpligtet til at arbejde med. I Børnekompasset afd. Humlebien er vi opmærksomme på de ændringer og tilpasninger, der er foretaget som følge af kommunens proces Væk med bøvlet i 2024, som har til formål at reducere unødige arbejdsgange og skabe mere tid til kerneopgaven.
I denne kontekst har vi valgt at videreføre og tilpasse flere af de indsatsområder, som vi vurderer fortsat giver mening i vores pædagogiske praksis. Nedenfor følger en oversigt over de indsatsområder, vi arbejder med, og hvordan vi har tilpasset eller valgt fra i forhold til de kommunale beslutninger:
1. Play and Learn
Gentofte kommunes beslutning: Indsatsen afsluttes.
Play and Learn i Børnekompasset, Humlebien
Gentofte Kommunes beslutning har været at afslutte Play and Learn som en struktureret indsats. I Børnekompasset, Humlebien, afslutter vi den som en formel aktivitet, men fortsætter med at integrere engelsk i vores daglige praksis gennem sanglege, spil og bøger. Dette skaber en grundlæggende forståelse og fortrolighed med sproget hos børnene, uden pres. Målet er at stimulere nysgerrighed og selvtillid i forhold til engelsk, ikke at lære børnene at tale engelsk flydende. Vi ønsker, at de eksponeres for sproget på en legende måde, hvilket fremmer både deres sprogforståelse og nysgerrighed.
Formålet med Play and Learn i Gentofte Kommune var at gøre børn fortrolige med ideen om at lære engelsk, uden konkrete læringsmål som i skolen. Børnene skulle opnå selvtillid til at forstå engelsk, hvilket vi understøttede ved at tale til dem i korte, konkrete sætninger og bruge billeder, genstande og gestus til at tydeliggøre betydningen. Aktiviteterne inkluderede spil, sange, sanglege og bøger, og engelsk blev også integreret i andre sammenhænge, såsom samlinger og frugtpauser med små standard sætninger (chunks), som var synlige rundt omkring i Humlebien.
Der har aldrig været noget pres forbundet med Play and Learn. Nogle børn tager hurtigt sproget til sig og leger med det, mens andre er mere tilbageholdende og nøjes med at reagere på det, der bliver sagt, eller benytte dansk. Alle former for deltagelse er acceptable, og vi mener, at lysten til at bruge engelsk vil komme naturligt med tiden.
Forslag til aktiviteter derhjemme:
Lån eller køb enkle engelske bøger til godnatlæsning. Læs langsomt, peg på billederne og oversæt ord og sætninger, hvis barnet ikke forstår.
Se små kvalitetsfilm på engelsk med sange og historier.
Leg med engelsk i hverdagen - fx under ture, når I lægger tøj på plads, handler, laver mad eller går på badeværelset.
Vær en åben rollemodel - du behøver ikke tale engelsk perfekt for at støtte dit barn. Play and Learn handler om modet og viljen til at kommunikere, ikke korrekt udtale og grammatik.
2. En times motion om dagen
Gentofte Kommunes beslutning: Indsatsen afsluttes.
Fysisk aktivitet i Børnekompasset, Humlebien
I Børnekompasset, Humlebien, har vi valgt at fortsætte arbejdet med fysisk aktivitet, men uden at følge den officielle anbefaling om "en times motion". Vi har i stedet fokus på at fremme børns motoriske udvikling gennem aktiviteter som WizeFloor, venskabsløb, fysiske lege samt ugentligt varieret bevægelse. Dette understøtter børns sundhed, trivsel og fysiske kompetencer og skaber en positiv relation til bevægelse. Samtidig fremmer aktiviteterne børns motoriske færdigheder, selvværd og sociale relationer.
Vi er opmærksomme på børn, der er tilbageholdende overfor fysisk aktivitet og arbejder tæt sammen med forældrene for at støtte disse børn både i institutionen og hjemme. Vores mål er at skabe rum for leg og bevægelse både planlagt og spontant, så bevægelse bliver en naturlig del af børns hverdag, både inde og ude.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen for at fremme sundhed og trivsel. Dette er også et af Gentofte Kommunes indsatsområder. I Børnekompasset arbejder vi på at fremme glæden ved fysisk aktivitet gennem forskellige aktiviteter, der motiverer børnene til at bruge deres krop på forskellige måder. Begge afdelinger har adgang til lokale gymnastiksale, og i Villa Berthe arbejder man med fredagsmotion og hjerteløb to gange om året. I Humlebien fokuserer vi på aktiviteter som WizeFloor og venskabsløb.
Vi ser de 60 minutters fysisk aktivitet som et fælles ansvar mellem dagtilbud og forældre. Når børn er tilbageholdende overfor fysisk aktivitet, arbejder vi på at motivere dem i institutionen og tager dialog med forældrene om, hvordan de kan støtte barnets bevægelsesglæde og motoriske udvikling derhjemme. Dette understøttes også af den motorikvurdering, der laves, når barnet fylder 2 og 4 år.
3. Vi Lærer Sammen (VLS)
Gentofte Kommunes beslutning: Indsatsen gøres frivillig for institutionerne.
Gentofte Kommune har besluttet at gøre VLS frivilligt for institutionerne. I Børnekompasset, Humlebien, fortsætter vi arbejdet med VLS, da vi anser det som en vigtig indsats for at fremme børns sproglige udvikling. Vi tilpasser metoden til vores praksis i 2025 ved at inkludere brugen af dialogkort, plakater og aktiviteter, der understøtter børns deltagelse og nysgerrighed. Fokusord og aktiviteter, som også sendes hjem til forældrene via AULA, er en integreret del af vores arbejde. Vi inddrager aktivt forældrene i børnenes sproglige udvikling og hjælper dem med at anvende relevante ord og udtryk hjemme.
Vi anvender også Bamseven fra Fri for Mobberi som en nøglefigur i VLS. Bamseven støtter børns sociale forståelse og hjælper med at udvikle empati og relationskompetence, hvilket styrker både deres sprog- og samarbejdsevner. For os er VLS ikke kun en sproglig tilgang, men en måde at fremme børns samlede sociale og emotionelle udvikling.
VLS er en sprogindsats, der blev introduceret i kommunens vuggestuer i efteråret 2021, baseret på positive resultater fra et forskningsprojekt oprindeligt kaldet Vi lærer sprog. Navnet Vi lærer sammen blev valgt for at understrege samarbejdet med familierne og det stærke fokus på børnenes perspektiv. Konceptet indeholder faste temaer, læringsmål og metoder, som vi følger over året. Til at understøtte arbejdet anvender vi billedmateriale som dialogkort, plakater og billeder. Hver uge er der særlige fokusord, der indgår i planlagte aktiviteter både i små og store grupper samt i dialog med det enkelte barn. Vi orienterer forældrene om fokusordene og aktiviteterne gennem ugeplanerne, som de kan bruge hjemme.
I Humlebien er afdelingsleder Ida Gornstein tovholder på VLS. Hver 14. dag mødes medarbejderne i teams for at planlægge den kommende periode. Her udarbejdes en fortælling, hvor Bamseven er hovedpersonen, og i fortællingen oplever Bamseven forskellige ting, der understøtter de aktuelle fokusord.
4. Motorikvurderinger
Gentofte Kommunes beslutning: Gøres frivillige og udføres kun ved bekymring.
Børnekompasset afd. Humlebien: Vi fortsætter med at lave motorikvurderinger, men vi vil nu kun gennemføre disse, hvis der opstår bekymring. Vi tager udgangspunkt i børns individuelle behov og udvikling og arbejder med at støtte børns motoriske kompetencer gennem leg og aktiviteter. Når vi vurderer børns motoriske udvikling, gør vi det i tæt samarbejde med forældrene og, når nødvendigt, eksterne konsulenter.
Aktiviteterne, der fremmer motorisk udvikling, vil fortsat være en naturlig del af vores hverdag, herunder brugen af små redskaber og lege, der udfordrer børns balance, koordination og styrke. Vore pædagogiske medarbejdere observerer og støtter børns motorik gennem hele dagen, ikke kun i faste "motoriksessioner", men som en del af de løbende aktiviteter.
5. Strategi for fællesskaber
Gentofte Kommunes beslutning: Fastholdes og udvides.
Børnekompasset afd. Humlebien: Vi arbejder fortsat intensivt med at skabe meningsfulde børnefællesskaber. Dette er en central del af vores praksis, hvor vi fokuserer på at skabe plads til alle børn i leg og sociale interaktioner. Vi anvender metoder som Fri for Mobberi, og vi arbejder på at tilpasse børns sociale fællesskaber gennem faste pladser ved frokostmåltider og pædagogisk refleksion. Gennem daglige aktiviteter som gruppelege og samlingstid arbejder vi på at udvikle børns evne til at samarbejde, dele og tage ansvar.
Vi inddrager børnene aktivt i beslutningsprocesser omkring lege og aktiviteter og forsøger at støtte børnene i at skabe inkluderende fællesskaber. Vi arbejder på at sikre, at børnene føler sig set og hørt og har deltagelsesmuligheder, og at deres bidrag til fællesskabet er betydningsfuldt.
6. Mad- og måltidspolitikken
Gentofte Kommunes beslutning: Fastholdes uden ændringer.
Børnekompasset afd. Humlebien: Vi fortsætter arbejdet med mad- og måltidspolitikken, som er en vigtig del af vores pædagogiske praksis. Vi understøtter børns forståelse af sunde kostvaner og fællesskab ved måltiderne. Børnene hjælper aktivt med tilberedning og servering af måltider, hvilket styrker deres forståelse af sund kost og samarbejde. Vi sikrer også, at måltiderne er en tid for samtale og socialt samvær, hvor børnene lærer at tage ansvar og udvikler gode spisevaner.
7. Sprogvurderinger
Gentofte Kommunes beslutning: Fastholdes for alle børn.
Børnekompasset afd. Humlebien: Vi fortsætter med at lave sprogvurderinger for alle børn. Disse vurderinger giver os et godt udgangspunkt for at følge børns sproglige udvikling og tilpasse vores pædagogiske tiltag. Vi er opmærksomme på at skabe et læringsmiljø, der stimulerer børns sprog, både i form af individuelle samtaler og i fælles aktiviteter. Det er et vigtigt mål, at alle børn får mulighed for at udvikle deres sprog gennem leg, litteratur og samtaler.
8. Fri for mobberi
Gentofte Kommunes beslutning: Gøres frivillig.
I Børnekompasset, Humlebien, fortsætter vi arbejdet med Fri for Mobberi som en central del af vores pædagogiske praksis. Vi arbejder målrettet på at skabe et trygt og inkluderende fællesskab, hvor alle børn har mulighed for at udvikle sig i relationer med andre. Dette indebærer blandt andet aktiviteter som Trøstepatruljen, massageaktiviteter og brugen af Bamseven som en integreret del af det pædagogiske arbejde.
Vi fokuserer på at skabe en kultur, hvor alle børn føler sig trygge, anerkendte og inkluderede. Dette understøttes ved at styrke børns sociale kompetencer og hjælpe dem med at udvikle empati, ansvar og respekt for andre. Gennem systematisk pædagogisk arbejde og refleksion skaber vi rammerne for et fællesskab, der rummer alle børn og fremmer gensidige og jævnbyrdige relationer.
Fri For Mobberi – Meningsfulde Børnefællesskaber
Fri for Mobberi er et anti-mobbeprogram for børn i alderen 0-9 år, med værdier som tolerance, omsorg, respekt og mod i centrum. I børnehaven arbejder vi blandt andet med Trøstepatruljen, hvor de ældste børn cykler rundt på legepladsen med en bamse og plaster i cykelkurven. Hvis et barn er ked af det eller har brug for hjælp, bliver der kaldt på Trøstepatruljen, som trøster ved at give bamse eller sætte plaster på et sår. Dette giver børnene mulighed for at øve sig i at hjælpe hinanden, f.eks. i garderobesituationen, hvor en ven kan hjælpe med at lyne en lynlås.
Størstedelen af vores arbejde i Humlebien fokuserer på at skabe meningsfulde fællesskaber, hvor børnene oplever glæde ved at deltage. Vi ser det som vores ansvar at facilitere positivt samspil i børnegrupperne, hvilket skaber grobund for gensidige og jævnbyrdige relationer mellem børnene. Børnene skal aktivt gøre noget sammen for at blive meningsfulde aktører i fællesskabet. Det pædagogiske læringsmiljø bidrager til at skabe rammer, der giver børnene muligheder for at inddrage og udelukke hinanden fra legene, og således blive forbundet med flere fleksible fællesskaber.
I vuggestuen arbejder vi også med Fri For Mobberi ud fra de foreslåede aktiviteter, hvor Bamseven indgår som en vigtig figur i de yngstes liv.
Samlinger og Måltider
Hver fredag afholdes en større samling i vores alrum, hvor alle børn samles i det store fællesskab. Her kan en af aktiviteterne være massagesamling, som er en del af Fri For Mobberi’s teori om, at den man rører, driller man ikke efterfølgende. For at styrke børnefællesskabet yderligere, har børnene faste pladser ved frokostmåltidet, som tildeles ud fra pædagogiske refleksioner om børnegruppens behov og sammensætning.
De Fem Råd fra Fri For Mobberi:
Støt dit barn i at indgå legeaftaler på kryds og tværs med alle i børnegruppen.
Tal ikke dårligt om de andre børn i Humlebien eller deres forældre.
Følg den sociale fødselsdagspolitik.
Giv dit barn opmuntring til at støtte og forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv.
Vær åben og positiv, når andre forældre fortæller om deres barns problemer.
For yderligere information om Fri For Mobberi, kan du besøge Fri For Mobberi.
9. Sammenhængende overgange
Gentofte Kommune lægger vægt på at skabe tryghed og kontinuitet for børnene i overgangen fra vuggestue til børnehave og fra børnehave til skole. Der er etableret et tæt samarbejde mellem vuggestuen og børnehaven, som sikrer, at de børn, der rykker over, kender til både de kommende voksne og den børnegruppe, de skal ind og være en del af. Vuggestuebørnene kommer i måneden op til de skal rykke i børnehave på besøg fire gange. Her tilrettelægges særlige børnegrupper og aktiviteter, der inkluderer den kommende ven. Til slut afholdes afslutning og tages afsked med vuggestuen på en samling, hvor man også klipper det sidste klip i et klippekort, der visuelt tæller ned til opstart i børnehaven.
De store børnehavebørn indgår i ”Storbørnsgruppen”, der udgøres af de ældste børn fra alle tre stuer i børnehaven. Storbørnsgruppen mødes på tværs to gange om ugen og har deres eget program, der taler ind i de mål, vi har for de ældste børn. Målene er designet til at forberede børnene på skolestarten ved at arbejde med specifikke mål og aktiviteter, der fremmer deres udvikling og selvstændighed.
For børn, der skal starte i skole, arbejder vi tæt sammen med de lokale skoler. Vi deltager i møder og overleveringer, hvor vi deler information om børns udvikling, trivsel og behov. Vi laver også besøg på skolen, hvor børnene får lov at opleve en dag i skolens verden.
Det er en vigtig del af arbejdet i Børnekompasset afd. Humlebien at skabe en helhedsorienteret og systematisk tilgang til børns læring og trivsel. Vi er forpligtet på at følge de nationale mål og indsatsområder, samtidig med at vi tilpasser arbejdet til vores egne børns behov og forudsætninger.