Mikroforsker-metoden i Børnekompasset – Humlebien
I Børnekompasset – Humlebien har vi et særligt fokus på Mikroforsker-metoden i hele 2025. Vi startede arbejdet i 2024, hvor tre af vores medarbejdere gennemgik en mindre uddannelse i metoden. I 2025 arbejder vi målrettet på at videreuddanne de resterende medarbejdere i børnehaven, så alle på sigt mestrer metoden og kan anvende den systematisk i det pædagogiske arbejde.
Hvad er Mikroforsker-metoden?
Mikroforsker-metoden er en undersøgende og science-orienteret tilgang, der tager afsæt i børns naturlige nysgerrighed og fascination af naturen. Metoden er inspireret af Nysgjerrigper, udviklet af Norges Forskningsråd, og anvendes til at styrke børns undren, eksperimenterende tilgang og forståelse af omverdenen gennem konkrete undersøgelser i naturen
.
Hvordan arbejder vi med Mikroforsker-metoden?
Mikroforsker-metoden er bygget op omkring syv trin, som guider børnene og de voksne gennem en undersøgelsesproces:
Gå ud i naturen – Voksne og børn går sammen på opdagelse i naturen.
Jeg undrer mig over ... – Børnene formulerer deres spørgsmål og undringer.
Hvorfor er det sådan? – Børnene gætter på svar og diskuterer deres hypoteser.
Læg en plan – De voksne hjælper børnene med at finde en metode til at undersøge deres spørgsmål.
Hent oplysninger – Data indsamles gennem observationer, eksperimenter og refleksioner.
Vi har fundet ud af ... – Børnene konkluderer på deres undersøgelser.
Fortæl til andre – Børnene formidler deres resultater gennem tegninger, fortællinger eller små udstillinger
Implementering i Humlebien
Ved at arbejde systematisk med Mikroforsker-metoden i Børnekompasset – Humlebien skaber vi en undringskultur, hvor både børn og voksne er nysgerrige, undersøgende og eksperimenterende. Metoden understøtter læreplanstemaet natur, udeliv og science, samtidig med at den styrker børns sproglige udvikling, sociale færdigheder og handle kompetence.
I 2025 vil vi fortsætte med at uddanne vores medarbejdere, så alle på sigt kan anvende Mikroforsker-metoden som en integreret del af det pædagogiske arbejde. Målet er, at børnene gennem egne erfaringer og undersøgelser udvikler en forståelse for naturvidenskabelige arbejdsmetoder, samtidig med at de bevarer deres nysgerrighed og lyst til at lære.